Nyckelfärdigt vinterbonat attefallshus

Inledningsvis innebär ett nyckelfärdigt vinterbonat attefallshus att du kan flytta in omgående – även under vintertider. Däremot måste denna typ av boende uppfylla några krav som t.ex. Planlösning, isolering och inredning. Dessutom måste det finnas eldragningar och vatten att tillgå från huset så uppvärmningen blir energieffektiv. Men i det stora hela kan du köpa ett attefallshus och flytta in direkt, alltså alternativet de flesta är intresserade av. Nedan ser du en lista över samtliga hus du kan välja mellan, tänk på att du oftast måste köpa till isolering hos återförsäljaren:

RankingNamnKvadratmeterByggytaKök/rumBadrumPrisMer infoKöp
1Irene 29 kvm29,2 kvm- kvm- kvm- kvm72 295 krLäs merKöp nu
2Edwin 22 kvm22,3 kvm24 kvm6 kvm2 kvm198 889 krLäs merKöp nu
3Vasastugan 33 kvm33 kvm24 kvm7 kvm2 kvm188 989 krLäs merKöp nu
4Attefallshus Diana 22 kvm22 kvm24 kvm6 kvm2 kvm177 989 krLäs merKöp nu
5Attefallshus Louise 24 kvm24 kvm24 kvm6 kvm2 kvm139 989 krLäs merKöp nu
6Attefallshus Sophie 29 kvm29 kvm21 kvm6 kvm2 kvm139 989 krLäs merKöp nu
7Stuga Sally20 kvm kvm- kvm- kvm- kvm43 295 krLäs merKöp nu
8Claudia Palmako20 kvm- kvm- kvm- kvm48 695 krLäs merKöp nu
9Njuta Vibostuga20 kvm kvm- kvm- kvm- kvm62 609 krLäs merKöp nu
10Attefallshus Jack22 kvm24 kvm6 kvm2 kvm203 989 krLäs merKöp nu
Nyckelfärdigt vinterbonat attefallshus

Så väljer du nyckelfärdiga attefallshus

När du ska köpa ett nyckelfärdigt attefallshus finns det några faktorer som du ska ta i beaktande. Därför har vi sammanfattat dessa i en lista nedan så du som konsument vet så mycket som möjligt innan du genomför ditt köp.

 1. Kvadratmeter. Antalet kvadratmeter är utan undantag den faktor som har störst inverkan på ett nyckelfärdigt attefallshus. Kort sagt ökar kostnaden i takt med hur stort attefallshuset är. Däremot är inte priset allt. Tvärtom finns det väldigt många billiga attefallshus med färre kvadratmeter som lämpar sig utmärkt för permanentboende. Därför ska du inte stirra dig blind på storleken.
 2. Tillverkare. För det första ska du notera vilket företag som tillverkat attefallshuset. Exempelvis på välrenommerade tillverkare är Polhus och Svenska Byggvaror. Genom att välja attefallshus från tillitsfulla företag får du alltid bäst kvalitet. Dessutom ingår det alltid garanti – oftast på fem år – då dessa tillverkare litar på kvaliteten och vill att du ska känna dig trygg i ditt val.
 3. Toalett och badrum. Badrum är ett krav för nyckelfärdiga attefallshus. Förutsättningen för badrum i allmänhet och toalett i synnerhet, är såklart vattendragning samt elledningar. Däremot finns det smidiga alternativ. Exempelvis går det nu att köpa så kallade förbränningstoaletter. Genom att avföringen bränns upp och resulterar i lite aska bidrar du också till en positiv miljöpåverkan. Därför ska du noga se över vilka typer av badrum som återförsäljaren erbjuder. Dock blir kostnaden dyrare ju bättre badrum du köper.
 4. Loft. Vidare är attefallshus med loft otroligt populärt på grund av att du får en avskiljning mellan vardagsrum och sovrum. Dock blir allt mer komplicerat då du måste dra ledningar på två våningar, men fördelen är ju att huset blir större och mysigare.
 5. Källare. För att göra attefallshuset ännu större har du möjlighet att välja ett attefallshus med källare extra utrymme. Dock krävs bygglov då storleken garanterat kommer överstiga 30 kvadratmeter. Därtill måste du anlita experthjälp om du ska bygga till en källare då dräneringen är otroligt viktigt att få rätsida om från början.
 6. Virket. Vi har endast listat attefallshus vars virke är gjort för att utstå det nordiska klimatet – framförallt under vintertid. Sålunda har vi valt ut de återförsäljare som erbjuder attefallshus av långsamtväxande furu.

Jämför nyckelfärdigt attefallshus

I vår lista finns det mängder av nyckelfärdiga attefallshus som alla är högkvalitativa och har goda kundrecensioner. Skillnaderna mellan husen är i kvadratmeter där de flesta varierar mellan 2030 kvm. Vidare rekommenderar vi att du jämföra husen noga innan du gör din beställning för att säkerställa att vad du förväntar dig ingår de facto är korrekt.

För att göra detta ska du hos återförsäljaren alltid se över vad som ingår i husköpet. Oftast levereras alla husdelar separat och ett hett tips är att ha en presenning hemma som du kan täcka över allt med under byggperioden. Notera också om isolering ingår eller inte, i vissa fall ingår det nämligen medans i andra fall ligger ansvaret på dig själv.

attefallshus nyckelfärdigt

Nyckelfärdigt hus 100 kvm

Är du på jakt efter ett större nyckelfärdigt hus är det Polhus som gäller. De har flera hus som är 100 kvm stora och som är lämpade för familjer med barn. Dessutom är priset för nyckelfärdiga hus på 100 kvm inte så värst dyrt. Jämför du med vanliga hus är det ungefär 50% billigare. Dock ska du alltid tänka på vad som ingår för du kan behöva köpa till småsaker för att göra huset färdigt att flytta in i. Dessutom måste du se till att du följer regler för attefallshus i din kommun då det i särskilda fall krävs godkännande.

Vad kostar nyckelfärdigt vinterbonat attefallshus?

Kostnaden för ett nyckelfärdigt vinterbonat attefallshus skiljer sig markant från återförsäljare. Skälet är att antalet kvadratmeter har stor betydelse. Därjämte beror priset på vilka tillval du gör som t.ex. takbeläggning, isolering och loft. Däremot går det att säga att kostnaden ligger mellan 100 000 – 500 000 kr. I slutändan beror priset på vad du väljer att attefallshuset ska inkludera från början, läs mer om priserna i vår detaljerade prislista eller hitta det billigaste attefallshuset i varje kategori.

nyckelfärdigt attefallshus

Vinterbonat attefallshus med bra isolering och värme är grundläggande

Isolering

Ett välisolerat vinterbonat attefallshus är avgörande för att hålla huset varmt under kalla vintermånader – det säger ju sig självt. För att isolera är det viktigt att välja rätt typ av isoleringsmaterial. Vanliga alternativ inkluderar mineralull, cellplast, träfiberisolering och skumplast.

Mineralull är en vanlig isoleringstyp som är relativt billig och enkel att installera. Cellplast är också en vanlig isoleringstyp som är effektiv vid skydd mot fukt. Träfiberisolering är ett mer miljövänligt och hållbart alternativ med goda isolerande egenskaper. Skumplast är ytterligare en annan effektiv isoleringstyp, men det är viktigt att se till att det är korrekt installerat eftersom det kan leda till fuktproblem om det inte görs korrekt.

Värme

För att hålla ett vinterbonat attefallshus varmt under vintermånaderna behöver du välja rätt typ av uppvärmningssystem. Det finns många olika alternativ tillgängliga, inklusive elektriska element, luftvärmepumpar, pelletskaminer, och golvvärme.

Ett effektivt alternativ beror på olika faktorer, inklusive husets storlek, isolering samt dina individuella behov och budget. Elektriska element är enkla att installera och kräver ingen skorsten, men de kan vara dyra att driva på sikt. Luftvärmepumpar är energieffektiva och kan användas både för att värma och kyla huset, men de fungerar inte lika bra vid mycket kalla temperaturer.

Pelletskaminer är ett annat populärt alternativ som är energieffektiva och ger en mysig atmosfär, men de kräver också regelbunden rengöring och underhåll. Slutligen är golvvärme också ett fullvärdigt alternativ som ger en jämn och behaglig värme, men är behäftat med dyra installationskostnader.

Summa summarum: Vid val av uppvärmningssystem är det viktigt att se till att det passar dina behov och budget. Du bör också tänka på miljöpåverkan och energieffektivitet. Genom att välja rätt typ av isolering och uppvärmning kan du se till att du får ett vinterbonat attefallshus som är energieffektivt året runt.

Nyckelfärdigt attefallshus måste ta hänsyn till ventilation & fukt

Ventilation och fukt är två andra viktiga faktorer att ta hänsyn till när du planerar att skaffa ett vinterbonat attefallshus som ska användas året runt.

Ventilation

Att ha en god ventilation i ett vinterbonat attefallshus är viktigt av flera skäl. För det första hjälper det till att hålla luften frisk och ren, vilket är särskilt viktigt om huset är tätt isolerat och inte har någon naturlig ventilation. För det andra hjälper det till att reglera fuktigheten i luften, vilket bidrar till att minska risken för fukt- och mögelskador. Slutligen hjälper en god ventilation också till att minska uppkomsten av lukter och minskar även risken för allergiska reaktioner.

Det finns olika typer av ventilationssystem som kan användas i ett vinterbonat attefallshus. Exempelvis kan du välja mellan mekanisk ventilation med eller utan värmeåtervinning, samt naturlig ventilation med hjälp av ventilationsgaller och ventilationsöppningar. Vilket alternativ du väljer beror på husets storlek, isolering och dina behov och budget.

Fukt

Fukt är inte sällan allvarligt problem i ett nyckelfärdigt attefallshus. Överflödig fukt kan leda till fukt- och mögelskador, som kan vara skadliga för både byggnadsmaterial och hälsan för de som bor i huset. För att undvika fukt- och mögelskador är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:

 • Rätt val av isoleringsmaterial och konstruktion för att minska risken för kondensbildning.
 • Korrekt installation av isoleringen för att undvika kalla broar och fuktintrång.
 • God ventilation för att reglera fuktigheten i luften och minska risken för fukt- och mögelskador.
 • Reguljär städning och underhåll av ventilationsanläggningen för att se till att den fungerar som den ska.

Genom att se till att attefallshuset har god ventilation och genom att ta hänsyn till faktorer som kan bidra till fukt- och mögelskador, kan du undvika problem och se till att ditt attefallshus håller sig i bra skick under lång tid.

För- och nackdelar med nyckelfärdigt attefallshus

Fördelar

 • Tidsbesparande: Eftersom attefallshuset levereras färdigbyggt är det en snabb och enkel lösning som kan spara oceaner av tid.
 • Kostnadseffektivt: Att köpa ett nyckelfärdigt attefallshus är mer kostnadseffektivt än att bygga ett från grunden, eftersom många av de stora besluten redan har fattats och materialen är inköpta i bulk. Detta gäller även för anebyhus som levereras färdiga.
 • Hög kvalitet: De är ofta tillverkade i hög kvalitet eftersom de är tillverkade på en fabrik under kontrollerade förhållanden.
 • Flexibilitet: Det finns ett brett utbud av modeller och stilar att välja mellan, så det finns möjlighet att hitta ett attefallshus som passar dina behov och preferenser.

Nackdelar

 • Begränsad kreativitet: Eftersom nyckelfärdiga attefallshus är färdigbyggda är det svårt att ändra på design eller layout.
 • Begränsade alternativ: Det kan vara svårt att hitta ett hus som passar alla dina specifika krav och önskemål.
 • Transport och installation: Att transportera och installera ett nyckelfärdigt attefallshus är inte sällan kostsamt och kräver specialiserade fordon och utrustning.
 • Svårt att anpassa: Eftersom huset är färdigbyggt kan det vara svårt att anpassa det till din specifika tomt, till exempel om det finns topografiska utmaningar eller annat som måste beaktas.

Mot bakgrund av detta är det alltså viktigt att noga väga för- och nackdelar med varandra innan du fattar ett beslut. Att köpa ett hus av denna karaktären kan vara en utmärkt lösning för vissa, medan andra föredrar att bygga från grunden för att uppnå sina specifika krav och önskemål.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är nyckelfärdiga attefallshus det perfekta alternativet för dig som vill ha ett billigt permanentboende. Därjämte är det enkelt att göra det vinterbonat genom isolation, eldragning och vatteninstallation. Fortsättningsvis är vinterbonade småhus det enda alternativet du har om du vill hyra ut det. Dock är nackdelen att kostnaden givetvis blir högre. I själva verket beror valet du gör på dina individuella behov. Därför är det extremt viktigt att du noga tänkt igenom vad du ska använda attefallshuset till, och därefter göra ditt val. Förutom det vi nämnt i denna guide har vi nedan sammanfattat det viktigaste du ska veta:

 • Vinterbonat är synonymt med nyckelfärdiga attefallshus och betyder helt enkelt huset är gjort för att bo i året runt.
 • Kostnaden är betydligt högre än om du t.ex. börjar bygga attefallshus med en stomme.
 • Priset för ett nyckelfärdigt attefallshus varierar, men i regel måste du räkna med att betala mellan 100 000 – 500 000 kr.
 • Faktorerna som är viktigast i ditt val är antalet kvadratmeter, tillverkare, badrum och toalett, loft samt källare.
 • Glöm inte att köpa till isolering och takbeläggning.
 • Virket måste vara gjort för att utstå kallt vinterklimat som t.ex. långsamtväxande furu.
Nyckelfärdigt hus 100 kvm