Köpa attefallsus

Innan du ska köpa ett attefallshus är det otroligt viktigt att göra ordentliga efterforskningar. Först och främst finns det idag mängder av återförsäljare som säljer hundratals attefallshus. Följaktligen blir det svårt att särskilja ett hus från ett annat och veta vad man ska tänka på. Till skillnad från vanliga hus har attefallshus många olika egenskaper, och kan köpas i olika stadier av fulländning. Till exempel har du möjligheten att köpa ett attefallshus utan isolering och uppvärmning, vilket såklart blir billigare men du måste sköta det på egen hand istället. Å andra sidan finns det nyckelfärdiga och vinterbonade attefallshus till salu. Oavsett vad som passar dig bäst är det av yttersta vikt att du vet vad du köper. Speciellt när det handlar om så mycket pengar. Därför har vi skrivit den ultimata köpguiden om attefallshus.

köp attefallshus online

Köpa attefallshus som permanentboende

Vill du köpa attefallshus som permanentboende har du flera alternativ. Antingen köper du ett obehandlat tomt hus som du själv inreder och bygger, eller ett färdigt attefallshus som du flyttar in i direkt. Bortsett från vad du väljer är det några grundkrav som ett permanentboende måste uppfylla. Exempelvis är toalett, dusch och vardagsrum något som är ett måste. Således blir priset och driftkostnaderna högre.

Vidare blir det alltså mer underhåll med ett attefallshus som permanentboende, men det är ju något som är enkelt att uthärda av friheten du får från ett eget hus. Därtill är takhöjden extremt viktig då högre tak ger en känsla av större utrymme. Utöver det vi redan nämnt att du ska tänka på har vi nedan sammanfattat det viktigaste du ska tänka på:

 1. Byggplats
  Börja med att se över på vilken mark du kan bygga ditt attefallshus. Som sagt behöver du inte bygglov, men du måste likväl kontakta myndigheterna och se till att allt sköts enligt reglerna.
 2. Vitvaror
  Behovet att tvätta kläder är grundläggande, så det kommer du inte ifrån. Däremot behöver du nödvändigtvis ingen torktumlare. Ofta går det bra att torka kläder utomhus eller på möbler inomhus. Sålunda sparar du mycket pengar på att helt enkelt utesluta torktumlaren från köpet.
 3. Dusch
  Ytterligare ett krav är en liten dusch. Att hålla sig fräsch är essentiellt när du bor i ett attefallshus. Därför ska du se till att duschen lever upp till en bra standard.
 4. Kök
  Mycket tid kommer spenderas i köksdelen av huset, så att det finns bra utrymme för köksredskap är viktigt. Därtill är ugn och spis något du ska tänka på innan du ska köpa attefallshus som permanentboende. Anledningen är att det av säkerhetsskäl är ett ofrånkomligt krav att köpa säkra köksprodukter för att undvika brandfara.
 5. Avskildhet
  De flesta som vill köpa ett tiny house gör detta för avskildheten som följer med. Genom att placera sitt hus på en naturskön plats kan du verkligen få njuta av tid för dig själv. Att lämna alla vanor och plikter i stadslivet och ett av av de största anledningarna till varför så många köper attefallshus nuförtiden.
 6. Ljuset
  Tänk på att inte ställa huset på en plats dit solen inte strålar. Särskilt i vintertider är det viktigt att huset får en naturlig uppvärmning utöver den som elen ger. Dessutom är det väldigt vacker när det silar in solstrålar mellan gardinerna en fin vintermorgon.
 7. Storlek
  Storleken på attefallshuset är den viktigaste prioriteten för de flesta Välj mellan 20 kvm eller 30 kvm beroende på vad dina behov är.
 8. Takbeläggning
  Oftast ingår inte takbeläggning i köpet. Därför måste du själv välja detta när du beställer. Valen är mellan papp, plåt och schingel.

Syftet med att köpa attefallshus

Fortsättningsvis finns det många syften med att köpa attefallshus. Exempelvis är det många som väljer att använda det som en sommarstuga. I så fall gäller samma förutsättningar som nämnt ovan. Vidare köper många ett småhus som en extra stuga på tomten där gäster kan sova över. Andra använder det som en plats för deras hobby eller som lekstuga för barnen. Varför syftet är viktigt för dig att veta, är för att kraven ändras beroende på användningsområdet. Kort sagt behöver du inte dra in avlopp till toaletten om du ska använda den som lekstuga. Således ska du anpassa de tillbehör du köper till baserat på vad ditt syfte med huset är.

Nedan har vi listat de användningsområden som du kan använda attefallshus till:

 • Permanentboende
 • Sommarstuga
 • Förvaring
 • Bastu
 • Redskapsbod
 • Garage
 • Lekstuga
köpguide attefallshus

Köp attefallshus online

Trots att attefallshus är en dyr historia som kostar allt från 20,000 – 300,000 kr, är det extremt många som bestämmer dem online. Tack vare respekterade återförsäljare som Byggmax och Hemfint, är det superenkelt att beställa ett attefallshus online. Samtliga återförsäljare visar tydligt vad som ingår i leveransen och tydliga specifikationer. Dessutom är det gratis frakt och levereras ofta inom ett par dagar. Dock kan det dröja några veckor om huset behövs skräddarsys efter dina personliga behov. Nedan ser du alla återförsäljare av attefallshus:

Slutsats

Avslutningsvis är det väldigt mycket enklare än vad de flesta tror att köpa attefallshus. Tack vare smidig e-handel kan du välja till de moduler och tillbehör du vill ha utifrån dina individuella behov. Därmed betalar du aldrig för mer än vad du faktiskt behöver – tvärtom kan du skräddarsy attefallshuset så som du själv vill ha det. Sammanfattningsvis kan man säga att syftet är det första du måste ta reda på innan du lägger beställningen. Orsaken är att syftet styr vilket minihus som passar bäst. På så vis slipper du tveka trots att det finns så många återförsäljare idag.

Däremot är säkerheten något vi inte nämnt. Tänk att köpa till små eller stora brandsläckare som är lättillgängliga så du känner dig trygg. Utöver allt vi redan nämnt i denna guide har vi nedan sammanfattat de viktigaste punkterna du ska tänka på:

 • Ett attefallshus levereras i olika stadier: nyckelfärdigt, färdigmonterat, moduler eller tom struktur.
 • Priset för attefallshus är mellan 20,000 – 300,000 kr.
 • Exempel på användningsområden är permanentboende, bastu och lekstuga.
 • Behöver du toalett ska du tänka på vilken variant av mulltoa, förbränningstoa och utedass som passar dig bäst.
 • De vanligaste takbeläggningarna är plåt, papp och schingel.
 • Kontrollera att fönster och dörr producerade av ett företag av gott rykte.
köpa attefallshus