Tiny House Sverige

Ett Tiny House är ett småhus som många numera använder som året-runt-boende. Först och främst började trenden i USA men har nu anlänt till Sverige. Orsaken är att många idag vill leva minimalistiskt, kompakt, billigt och miljövänligt vilket är just vad ett Tiny House är. Till exempel har forskning visat att du bidrar till en årlig minskning av energikonsumtion med hela 50%. Således är detta ett boendealternativ som ligger i tiden, och som på grund av det billiga priset är perfekt för dig som inte vill spendera miljoner kronor på ett klassiskt hus. Oftast är de max 30 kvm stora, precis som gränsen för attefallshus utan bygglov, och byggs ihop med en byggsats och manual. Detta kräver ingen förkunskap utan så länge du följer manualen går det fort att bygga ett eget.

Vidare har kärt barn många namn, och Tiny House kallas även attefallshus, småhus, minihus och friggebodar. Dessa skiljer sig något i storlek och regler men är i stort sett samma sak, d.v.s. ett småhus som kan användas som permanentboende.

Tiny House till salu i Sverige

RankingNamnKvadratmeterByggytaKök/rumBadrumPrisMer infoKöp
1Irene 29 kvm29,2 kvm- kvm- kvm- kvm72 295 krLäs merKöp nu
2Edwin 22 kvm22,3 kvm24 kvm6 kvm2 kvm198 889 krLäs merKöp nu
3Vasastugan 33 kvm33 kvm24 kvm7 kvm2 kvm188 989 krLäs merKöp nu
4Attefallshus Diana 22 kvm22 kvm24 kvm6 kvm2 kvm177 989 krLäs merKöp nu
5Attefallshus Louise 24 kvm24 kvm24 kvm6 kvm2 kvm139 989 krLäs merKöp nu
6Attefallshus Sophie 29 kvm29 kvm21 kvm6 kvm2 kvm139 989 krLäs merKöp nu
7Stuga Sally20 kvm kvm- kvm- kvm- kvm43 295 krLäs merKöp nu
8Claudia Palmako20 kvm- kvm- kvm- kvm48 695 krLäs merKöp nu
9Njuta Vibostuga20 kvm kvm- kvm- kvm- kvm62 609 krLäs merKöp nu
10Attefallshus Jack22 kvm24 kvm6 kvm2 kvm203 989 krLäs merKöp nu

Innan du köper ett Tiny House till salu – Tänk på detta

Att köpa ett Tiny House kan vara en stor investering och det är viktigt att göra en noggrann undersökning och tänka på vissa saker innan du bestämmer dig för att köpa. Nedan följer några viktiga saker att tänka på innan du bestämmer dig för att genomföra köpet:

 • Budgetering: Precis som vid köp av ett traditionellt hus är det viktigt att budgetera och bestämma hur mycket pengar du har att spendera. Kom ihåg att ett dessa småhus – trots dess ringa storlek – kan kosta mycket pengar, och det är därför viktigt att ha en realistisk budget för att undvika att hamna i ekonomiska svårigheter.
 • Planering av plats: Innan du köper ett Tiny House behöver du också tänka på var du ämnar placera det. Att hitta en lämplig plats kan vara en utmaning, eftersom många kommuner har begränsningar när det gäller var de kan placeras. Se därför till att undersöka lagar och regler som gäller i din kommun.
 • Val av storlek och utformning: Eftersom de är små är det viktigt att du väljer en storlek och en utformning som passar dina behov. Tänk på vad du vill ha i ditt hus, hur många personer som ska bo där, och om du har särskilda behov som rörelsehinder eller liknande.
 • Material och kvalitet: Precis som vid köp av ett traditionellt hus är det viktigt att se till att dessa småhus är byggda av hög kvalitet och har hållbara material. Ta dig tid att undersöka olika byggmaterial och hitta en tillverkare som använder högkvalitativa material. De Tiny House till salu som vi listat ovan är alla kvalitetssäkrade och uppfyller alla de krav som vi har.

Hitta en pålitlig försäljare

När du har bestämt dig för att köpa är det viktigt att hitta en pålitlig säljare. Förvånansvärt många är bluffmakare eftersom denna trend exploderat så lavinartat på senare tid, varför ansvaret hos dig som konsument ökar. Därför har vi nedan listat några tips för att hitta en bra säljare:

 • Gör din egna efterforskning: Innan du köper ett Tiny House är det viktigt att göra din egna efterforskning och lära dig allt du kan om olika säljare och tillverkare. Se till att läsa recensioner och söka efter rekommendationer från andra köpare.
 • Kontrollera tillverkarens bakgrund: Kontrollera tillverkarens bakgrund och se till att de har en långvarig erfarenhet av att antingen bygga eller sälja dessa hus. Fråga om referenser och sök efter information om deras tidigare arbeten.
 • Säkerställ att du får minst 5 års garanti: Se till att tillverkaren erbjuder garantier på husen. Detta kan hjälpa dig att känna dig tryggare i ditt köp och skydda dig om det skulle uppstå några problem. Du ska aldrig köpa ett Tiny House vars garanti är under 5 år.
 • Besök tillverkaren: Om möjligt, besök tillverkaren personligen för att se på deras arbete och diskutera dina behov och önskemål. Många erbjuder att köparen själv kan bestämma hur interiören ska se ut. På så vis kan du skräddarsy insidan och i vissa fall även utsidan.

Säkerställ en smidig transaktion

När du väl har hittat en pålitlig säljare och bestämt dig för att köpa ett Tiny House är det viktigt att följa några steg för att säkerställa en smidig transaktion. Dessa steg inkluderar:

 • Se till att du har en skriftlig kontrakt: Innan du köper måste du säkerställa att du har ett skriftligt kontrakt som beskriver alla detaljer kring köpet. Detta inkluderar information om priset, garantier, leveransdatum, och allt annat som är viktigt för dig. Kom ihåg att du som köpare ofta kan föreslå olika saker du vill inkludera i kontraktet, så du behöver inte enkom rätta dig efter säljarens krav.
 • Se till att betalningen är säker: När det kommer till köp ett så pass dyrt hus som ett Tiny House, är det extra viktigt att se till att betalningen är säker. Använd en säker betalningsmetod, t.ex. banköverföring eller PayPal, för att undvika bedrägeri.
 • Se till att huset är försäkrat: Glöm för guds skull inte att se till att den är försäkrad. På så sätt kan du skydda din investering om något skulle hända med den.

Genom att tänka på dessa faktorer och de nödvändiga stegen vi nämnt ovan, kan du med självförtroende hitta ett Tiny House till salu och göra ett köp som passar dina behov och förväntningar.

tiny house till salu

Återförsäljare av Tiny House i Sverige

I USA och Kanada köps Tiny Houses via Amazon och levereras vanligtvis inom 4 veckor. Samma sak gäller i Sverige. Dock finns det många fler återförsäljare av Tiny House i Sverige på grund av attefallsreformen som genomfördes 2014, i syftet att bekämpa bostadskrisen genom att låta medborgarna bygga hus utan bygglov upp till max 30 kvm. Därmed har det sålts småhus i Sverige sedan sex år tillbaka så det finns många återförsäljare att välja mellan. Därför har vi nedan sammanställt de butiker som har bäst kundrecensioner:

tiny house

Tiny House regler i Sverige

Reglerna för Tiny House är nästintill samma som reglerna för attefallshus med undantaget att alla kommuner har olika regler. Till följd därav måste du kontakta din kommun för att se vad de har för lokala bestämmelser. Exempelvis krävs det bygglov i vissa städer, medans det på andra platser är är väldigt enkelt att bygga huset i princip var du vill.

tiny house regler

Att leva i ett Tiny House

Att leva i ett Tiny House kan vara en utmaning – det ska vi inte sticka under stolen med – men det kan också vara en fantastisk upplevelse om du är väl förberedd och vet hur du kan optimera ditt utrymme. Nedan följer några förberedelser och tips för att hantera begränsningarna i ett minimalistiskt hus:

 • Planera dina behov: För att leva i en Tiny House måste du vara mer medveten om dina behov. Innan du flyttar in ska du planera vad du behöver och vad du kan undvara. Detta kan inkludera att minska dina ägodelar och att skapa utrymme för saker som är viktiga för dig.
 • Optimera ditt utrymme: Att optimera ditt utrymme är viktigt när du bor i ett litet hus. Se till att välja möbler som är multifunktionella och tar upp minimalt utrymme. Du kan också använda vertikalt utrymme, genom att placera saker på hyllor och väggar, alltså på höjden.
 • Förvara rätt: Förvaring är avgörande när du bor i ett Tiny House. Se till att ha ordentlig förvaring för dina kläder, köksartiklar och andra saker. Använd även utrymmet under sängen och bygg in hyllor på höjden. Du kan också använda smarta lösningar som magnetiska knivar och krokar för att spara utrymme.
 • Tänk på vardagliga rutiner: När du bor i ett litet hem är det viktigt att tänka på dina vardagliga rutiner. Se till att ha tillräckligt med plats i köket för matlagning och förberedelse av måltider. Tänk på om du behöver ett skrivbord eller arbetsyta och planera din arbetsplats på rätt sätt.
 • Ha en minimalistisk livsstil: Att vara mentalt förberedd på en minimalistisk livsstil kan hjälpa dig att leva bekvämt i ett Tiny House. Minska dina ägodelar och köp endast det du behöver. På så sätt kan du minska röran och ha mer utrymme för de saker som är viktiga för dig.

Sammanfattningsvis kan livet i ett Tiny House vara en unik och spännande upplevelse, men det kräver också vissa förberedelser och anpassningar. Genom att planera dina behov, optimera ditt utrymme och ha en minimalistisk livsstil kan du leva bekvämt och trivas i ditt nya lilla hem!

Bygga Tiny House — Steg för steg, vanliga misstag & oväntade kostnader

Att bygga ett Tiny House är en spännande och kreativ process. Det är ett sätt att leva minimalistiskt och hållbart medan man samtidigt har möjlighet att skapa ett personligt och unikt hem. Men att bygga ett eget hus är också en stor utmaning som kräver planering, tålamod och engagemang. I denna guide går vi igenom de olika stegen i att bygga ett Tiny House, vanliga misstag att undvika och oväntade kostnader som kan dyka upp längs vägen.

1. Steg-för-steg-guide

 1. Planera och designa: Innan du börjar bygga huset är det viktigt att planera och designa det noggrant. Fundera på vad du vill ha i ditt hem, hur många kvadratmeter det ska vara och hur du vill använda utrymmet. Det är också viktigt att tänka på vilka material du vill använda och vilken budget du har att röra dig med.
 2. Köp en trailer: Dessa hus är som bekant byggda på en trailer som gör det enkelt att flytta det från plats till plats. Du behöver en stark och stabil trailer som är anpassad för denna typ av hus. Det finns många olika typer av trailers att välja mellan, så se till att välja en som passar dina behov och budget.
 3. Bygg stommen: När du har köpt din trailer kan du börja bygga stommen. Det finns olika sätt att bygga stommen på, men det vanligaste är att använda trä. Se till att du följer byggnormerna för din region och att du har de tillstånd som krävs. Du kan också köpa en färdig stomme.
 4. Bygg ytterväggarna: När stommen är på plats är det dags för ytterväggarna. Du kan använda olika material, till exempel trä, gips eller plåt. Se till att du använder högkvalitativa material som är anpassade för att hålla länge.
 5. Bygg interiören: När ytterväggarna är på plats kan du inleda konstruktionen av interiören. Detta inkluderar väggar, golv, tak, elinstallationer och VVS. Det är viktigt att du planerar noga och ser till att allt är korrekt installerat.
 6. Installera köket och badrummet: När interiören är på plats kan du installera köket och badrummet. Se till att du använder högkvalitativa material och utrustning som är anpassade för små utrymmen.
 7. Färdigställ exteriören: När allt är på plats på insidan är det dags att avsluta genom att färdigställa exteriören. Detta innefattar tak, fönster och dörrar.

2. Vanliga misstag att undvika:

 1. Inte planera tillräckligt: Det är viktigt att planera noggrant innan du börjar bygga ditt Tiny House. Om du inte planerar tillräckligt kan det leda till förseningar och ökade kostnader längs vägen – något som händer förvånansvärt ofta eftersom folk i regel är så ivriga och exalterade, så försök att ha lite is i magen!
 2. Överskrida budgeten: Byggandet kan lätt bli dyrare än du tror, särskilt om du inte har planerat tillräckligt eller om du gör misstag längs vägen. Se till att du har en realistisk budget och försök att hålla dig till den. Men se till att du har en extra buffer för oväntade utgifter.
 3. Inte ha tillräcklig kunskap: Att bygga ett litet hus kräver kunskap och erfarenhet inom olika områden, inklusive byggnormer, VVS och elinstallationer. Om du inte har tillräcklig kunskap kan det leda till både farliga situationer och även kostsamma misstag.
 4. Använda felaktiga eller lågkvalitativa material: Det är också ofantligt viktigt att använda högkvalitativa material som är anpassade för syftet. Att lågkvalitativa material kan leda till kostsamma reparationer och underhåll längs vägen.

3. Oväntade kostnader

 1. Transportkostnader: Att flytta ditt hus från en plats till en annan kan vara dyrt, särskilt om du behöver anlita professionell hjälp.
 2. Byggnormer och tillstånd: Byggnormer och tillstånd kan variera beroende på var du bygger ditt Tiny House. Se till att du har rätt tillstånd och att du följer byggnormerna för din region.
 3. Materialkostnader: Materialkostnader är väldigt olika beroende på vilka material du väljer att använda. Se till att du har en realistisk budget och att du väljer högkvalitativa material.
 4. Utmaningar under byggnadsprocessen: Det kan ofta uppstå oväntade utmaningar under byggnadsprocessen, till exempel skador på materialet eller problem med byggnadsnormer. Se till att du har en extra buffert i din budget för att täcka oväntade utgifter.

Summa summarum så är byggandet av ett Tiny House en minst sagt spännande och utmanande process. Genom att planera noggrant, undvika vanliga misstag och vara beredd på oväntade kostnader kan du skapa ett vackert och funktionellt hem som passar dina behov och din livsstil.

Inspiration

Tack vare den populära YouTube-serien Living Big in a Tiny House, som följer människor som bygger sina egna småhus, finns det en obegränsad källa av inspiration. Allt från hus gjort av en container till ett vackert småhus i ett pittoreskt landskap. Genom att titta på några av deras YouTube-filmer kan du lära dig otroligt mycket om allt från isolation till inredning till eldragning med mera.

köp tiny house

Tiny House på hjul

Den ultimata friheten vore väl ändå att ha ett hus på hjul, eller som amerikanarna säger “on wheels”, och kunna bestämma när och vart man ska flytta utifrån sin egen önskan. Därledes slipper du anpassa dig efter genomsnittsmänniskan, som naturen varje dag frambringar i tusentals, och vars högsta önskan är det det monotona vardagslivet med falsk trygghet. Istället kan du ta full kontroll över din boendesituation och köpa ett hus du när som helst kan flytta.

Tips: Läs mer om dessa hus i vår artikel om hus på hjul.

För- och nackdelar med Tiny House

Fördelar

Fortsättningsvis finns det såklart många fördelar med Tiny House i Sverige. Först och främst är priset den mest framstående faktorn. För det andra är frihetskänslan extremt viktig och är eventuellt i paritet med kostnaden. Vidare är avskildheten ytterligare en faktor som gör att du kan koppla av och slipper stressen från storstadens lägenhetskomplex. Utöver dessa fördelar har vi nedan listat de största anledningarna till varför du ska köpa ett litet hus.

 • Friheten. Inget pris kan köpa frihetskänslan du känner när du stiger upp den första morgonen i ditt nya småhus. Sätt igång kaffekokaren och ta en titt ut genom fönstren för att skönja den grönskande skogen och känn lugnet som infinner sig.
 • Priset. Med tanke på att det finns Tiny House för endast 50,000 kr är det en smart investering i jämförelse med ett klassiskt hus. Anledningen är att du t.ex. kan hyra ut det som Airbnb och på så vis tjäna igen pengarna snabbt. Dock ska inte priset vara den huvudsakliga orsaken då det ofta är bättre att lägga några tusenlappar extra för att få isolering på köpet.
 • Utbyggnad. I.o.m. att ett Tiny House är litet kan du bygga ihop flera i ett och på så vis skapa ett komplex av hus. Dessutom kan du enkelt bygga till en veranda, takterass, loft, källare och andra utbyggnader. Således är det en perfekt början som med tiden kan byggas ut. Dock måste du tänka på att kolla med kommunen om utbyggnaden följer reglerna.
 • Miljöaspekten. Som tidigare nämnt hjälper du minska miljöutsläppen till stor grad genom att äga ett småhus i Sverige. Därtill är det många som använder solceller för att vara ännu mer energieffektiv.
 • Snabbare att rengöra. Ytterligare en fördel är hur mycket snabbare det går att rengöra ett småhus i jämförelse med ett stort hus. Även om detta inte är något de flesta initialt tänker på är det tveklöst en enorm fördel på grund av att det sparar så mycket tid som du kan spendera på annat.
 • Rörligheten. Flytta när du vill, vart du vill – det är mottot för de flesta ägare av småhus. Har du dessutom ett Tiny House på hjul är det av praktiska orsaker ännu lättare. Varför inte ta en semester till Europa med huset bakom bilen?
tiny house sverige

Nackdelar

Trots att det inte finns många nackdelar med Tiny House i Sverige har vi ändå lyckats identifiera två stycken:

 • Livspusslet. Alla vet att det är svårt att planera livet. Till exempel kan du ha flyttat in med din partner i ett småhus men plötsligt står ni inför en graviditet och väntar barn. Följaktligen måste ni hitta ett större hus.
 • Regler och lagar din kommun. Tyvärr är Sverige ett byråkratiskt land vilket innebär att du måste ansöka till många olika instanser för att få göra saker på egen hand. Som sagt är inte reglerna lika hårda tack vare attefallsrefomen, men du behöver ändå bygglov i många kommuner. Därför ska du alltid göra ordentlig research innan du ska köpa t.ex. ett attefallshus.

Att köpa ett Tiny House är att göra en insats för miljön

Att välja att bo i ett Tiny House har flera positiva konsekvenser på miljön, och är därför en miljövänligare bostadsalternativ jämfört med traditionella hus. Nedan följer några exempel på hur dessa småhus kan bidra till en minskad miljöpåverkan.

 • Mindre energiförbrukning: Ett av de största fördelarna med att äga ett Tiny Houset är att de kräver mindre energi både för att värma upp eller kyla ner, vilket leder till en lägre energiförbrukning. Detta beror på att de har ett mycket mindre utrymme att värma eller kyla jämfört med traditionella hus. Eftersom de flesta småhus är välisolerade och har energisnåla apparater, kan energiförbrukningen minskas ytterligare.
 • Minskad avfallsmängd: Att bo i ett Tiny House tvingar ofta dig att tänka på hur du använder dina resurser och följaktligen minska onödigt avfall. Eftersom det inte finns så mycket utrymme i husen måste man vara mer medveten om vilka saker man faktiskt behöver, vilket inte sällan leder till en minskad konsumtion av onödiga saker. Detta leder till mindre avfall, vilket är en viktig faktor för en minskad miljöpåverkan.
 • Mindre markanvändning: Eftersom att det är litet behöver de mindre markyta än traditionella hus. Detta leder därmed till en minskad markanvändning och i förlängningen en minskad påverkan på miljön. Mindre markyta betyder också att det finns mer utrymme kvar för grönområden och naturliga livsmiljöer.
 • Minskade transportkostnader: De husen är mindre och mer portabla än traditionella hus, kan de oftast flyttas enklare till nya platser. Detta kan leda till en minskad transportkostnad vid flytt och mindre behov av transporter överlag. Dessutom kan de byggas med material som är lätta att transportera och som har en mindre påverkan på miljön i stort.
 • Mindre vattenförbrukning: På grund av att ett Tiny House har mindre storlek innebär det också en minskad vattenförbrukning, vilket är viktigt i en tid då vattenbrist är ett stort problem. Med färre badrum och mindre yta att rengöra, minskar vattenförbrukningen markant.

Sammanfattningsvis bidrar alltså dessa hus till en minskad miljöpåverkan på flera sätt, och är därför ett mer miljövänligt bostadsalternativ än traditionella hus, attefallshus samt anebyhus. Genom att välja att bo i ett Tiny House bidrar man alltså till en hållbar framtid genom att minska sin egen påverkan på miljön – något som vi alla behöver tänka på i dessa tider av klimatförändringar.

Nackdelar med att köpa Tiny House på blocket

Att köpa en Tiny House på Blocket kan vara ett lockande alternativ jämfört med att köpa ett helt nytt från en av de till salu som vi listat högst upp på denna sida. Främst för att det är billigare, men också för att det kan kännas tryggt att ta över ett begagnat hus som någon annan ägt tidigare. Men det finns också nackdelar med att köpa Tiny House på Blocket. Nedan följer några av de vanligaste nackdelarna så du vet vad du ger dig in på.

 • Okänd historia: När du köper ett Tiny House på Blocket vet du inte alltid dess historia. Det kan finnas dolda problem som du inte upptäcker förrän långt efter köpet. Till exempel kan det finnas strukturella skador, fuktskador eller problem med isoleringen. Det är viktigt att göra en noggrann undersökning av huset innan du köper. Känner du att du inte kan göra detta själv ska du anlita professionell hjälp.
 • Svårt att hitta en pålitlig säljare: På Blocket finns det många säljare att välja mellan, men det kan vara svårt att hitta en pålitlig säljare som är ärlig om husets skick. Se till att kontrollera säljarens bakgrund och att läsa recensioner från tidigare kunder innan du gör ditt köp.
 • Risk för bedrägeri: Precis som vid köp av andra dyra varor på Blocket, finns det alltid en risk för bedrägeri när du köper ett småhus. Se till att använda säkra betalningsmetoder och att följa säkra köprutiner för att undvika bedrägeri.
 • Svårt att hitta reservdelar: Om huset är av en äldre modell kan det vara svårt att hitta reservdelar om något går sönder. Detta kan leda till höga reparationskostnader eller i värsta fall att du inte kan reparera problemet alls.
 • Kräver mer underhåll: Ett begagnat Tiny House kan behöva mer underhåll – det är i princip ofrånkomligt. Det kan finnas behov av att byta ut eller reparera saker som är slitna eller skadade. Detta kan på sikt bli både dyrt och tidskrävande – något som i grunden faktiskt är ledsamt. Så vi kan inte nog rekommendera att anlita professionell hjälp.

Vi vill också inflika att husen som säljs på IKEA inte är något att ha heller; de är vanligtvis tillverkade i undermålig kvalitet med material som inte är hållbara nog. Det enda som är bra med småhusen från IKEA är att de är experter på platsbesparande och utrymmesskapande möbler.

tiny house pris

Vanliga frågor och svar

Vad kostar ett Tiny House?

Det kostar i genomsnitt mellan 150,000 – 500,000 kronor.

Finns det ett Tiny House Community i Sverige?

Ja, det finns faktiskt en jättebra grupp på Facebook där du kan ställa alla tänkbara frågor. Där huserar mängder av kunniga människor som kan hjälpa dig hitta Tiny House till salu, och få reda på olika regler.

Finns det några kända bluffar man ska vara medveten om?

Nej, inte ännu. Men som alltid med nya populära fenomen, likt fenomenet om Tiny Houses, ska man alltid vara försiktig, bl.a. att köpa från Blocket – något vi skrivit om högre upp i artikeln.

Går det att hitta Tiny House till salu i Skåne?

Ja, det går alldeles utmärkt. Det finns även här en grupp på Facebook dedikerad till just detta syfte. Där kan du hitta massor av matnyttig information.

Var hittar jag ritningar gratis?

Det är jättelätt att hitta passande ritningar genom att bara söka på Google. Där hittar du myriader av olika ritningar för olika typer av Tiny House.

Köp ett Tiny House om du…

 • Vill minska din boendekostnad.
 • Söker en minimalistisk livsstil.
 • Vill leva miljövänligt.
 • Vill ha flexibilitet i din boendesituation.
 • Vill ha en enkel livsstil med färre ägodelar.

Köp inte ett Tiny House om du…

 • Behöver mycket utrymme för att må bra.
 • Vill ha en traditionell boendesituation.
 • Inte vill anpassa din livsstil till en minimalistisk stil.
 • Behöver plats för att arbeta hemifrån.
 • Har en stor familj eller många husdjur.

Slutsats

Avslutningsvis vill vi poängtera att det inte ingår isolering, el och toalett i flesta Tiny House i Sverige. Istället måste du lägga till dessa i varukorgen när du köper småhuset. Därtill måste du välja takbeläggning samt färg då det annars levereras obehandlat och utan takbeläggning. Som tur är finns det myriader av valmöjligheter. Förutom allt vi redan nämnt i denna guide har vi nedan sammanfattat de viktigaste punkterna:

 • Tiny House kallas även attefallshus, minihus, småhus och friggebod.
 • Tiny House i Sverige är ett relativt nytt fenomen och började genom attefallsreformen under 2014.
 • För att du ska få bygga utan bygglov får inte huset vara större än 30 kvm.
 • Det finns olika typer av småhus som t.ex. container-hus och tiny house on wheels.
 • Fördelarna är många, men de främsta är frihetskänslan och det billiga priset.
 • Nackdelen är att du måste anpassa dig efter lokala regler i kommunen du ämnar bygga huset.