Bastutunna Eco Cylinder
Storlek: 4,8 kvm
Golvyta: 3 kvm
Kostnad: 52 989 kr
Det finns inga erbjudanden för tillfället
Attefallshuset.nu » Bastustugor
Oavsett om du vill köpa en monteringsfärdig bastustuga eller en byggsats som du själv bygger ihop, har vi i denna kompletta guide sammanställt det du behöver tänka på. Först och främst är detta ett perfekt komplement till ditt attefallshus eller anebyhus som du kan bygga jämte huset för extra njutning. För det andra har populariteten på senare tid ökat markant vilket fått följden att det numera finns många billiga bastustugor att välja mellan. Orsaken är att företaget som producerar dem konkurrerar sinsemellan vilket innebär att kostnaderna sänks.
Vidare finns det några viktiga faktorer som du behöver fundera över innan du gör till val. Exempelvis finns det former som t.ex. cylinderformad eller bastu på hjul. Därtill finns det olika typer av virken, ytbehandling och täckfärg som alla är viktiga faktorer i ditt val. För om du köper en bastustuga med ett virke av sämre kvalitet, hjälper inte en utmärkt täckbehandling. Därför har vi sammanfattat de beståndsdelar du ska ta i beaktande innan du köper en bastustuga nedan:
Nedan har vi listat allt du bör tänka på innan ditt köp. Däribland dusch, omklädningsrum, integrerad grill, huruvida den ska byggas m.h.a. byggsats eller inte, samt om du bör köpa en nyckelfärdig bastustuga eller ej.
Bastustuga med dusch är en populär lösning för många som vill ha en avkopplande upplevelse i sin trädgård eller på sin tomt. Här är mer information om vad man behöver tänka på om du vill ha en kombination med bastustuga och dusch.
Det finns olika typer av duschar som man kan integrera med sin bastustuga, beroende på vad man vill uppnå. En vanlig typ av dusch som passar bra med bastustugor är en utomhusdusch med varmvatten. Denna typ av dusch kan monteras direkt på utsidan av stugan och ger en bekväm plats att duscha och svalka sig efter bastubadet. En annan typ av dusch som kan vara lämplig är en inomhusdusch som är integrerad i bastustugan. Dock kräver denna typ av dusch vanligtvis mer utrymme och är även mer kostsam att installera, men ger å andra sidan en mer avskild och privat plats att duscha.
Det är viktigt att tänka på hur man integrerar dusch och bastu för att säkerställa en smidig och bekväm upplevelse. Om man t.ex. har en utomhusdusch, kan man enkelt montera den bredvid bastustugan för enkel åtkomst. Om man har en inomhusdusch, bör man överväga hur man vill placera den för att säkerställa en lämplig och funktionell layout. Att placera duschen nära bastun kan som sagt vara en praktisk lösning, men man bör också tänka på luftfuktigheten i bastun och hur det i sin tur påverkar duschutrymmet.
När man installerar en bastustuga med dusch är det viktigt att välja ett värmesystem som fungerar bra med duschvatten och ger en effektiv och jämn uppvärmning av bastun. Ett vanligt val är en vedeldad bastuugn, som ger en traditionell bastuupplevelse och är relativt enkel att installera. En annan möjlighet är en elektrisk bastuugn, som är lättare att använda men som också har högre driftskostnader. För att integrera en dusch med bastu är det viktigt att välja en dusch som fungerar bra med det valda värmesystemet. En utomhusdusch med varmvatten kräver vanligtvis en separat vattenuppvärmning, medan en inomhusdusch kan integreras med bastuugnen genom att använda samma värmesystem.
En bastustuga med omklädningsrum är extremt populärt numera. Nedan har vi sammanställt och svarat på några viktiga frågor du bör ställa dig själv.
Storleken på omklädningsrummet beror på hur många personer som kommer att använda bastustugan och hur mycket utrymme man behöver för att klä av sig och förvara kläder och handdukar. Om man planerar att ha flera personer i bastun samtidigt, behöver man ett större omklädningsrum. Det är också viktigt att tänka på omklädningsrummets storlek i förhållande till själva bastun. Omklädningsrummet bör vara tillräckligt stort för att ge gott om utrymme att klä av sig och röra sig bekvämt, men också tillräckligt litet för att minimera värmeförlusten.
Dörren mellan omklädningsrummet och bastun är en ytterst viktig faktor att tänka på när man väljer en bastustuga med omklädningsrum. Dörren bör vara tillräckligt tät för att minimera värmeförlusten, men också tillräckligt lätt att öppna och stänga för att som sagt underlätta rörelse mellan omklädningsrum och bastu. Vi rekommenderar en vanlig typ av dörr, förslagsvis en traditionell bastudörr med ett glasfönster för att släppa in ljus, men det finns också andra typer av dörrar som kan vara mer lämpliga beroende på behoven.
Omklädningsrummet kan ha flera extra funktioner som kan göra bastuupplevelsen ännu mer avkopplande och bekväm. Här är några vanliga funktioner som man kan överväga:
Att bygga en bastustuga med m.h.a. en byggsats kan vara en rolig och utmanande uppgift som ger dig en bastu anpassad efter dina egna önskemål och behov. Här är mer information om vad man behöver tänka på innan man köper en byggsats:
Det finns olika typer av byggsatser att välja mellan, inklusive byggsatser som innehåller allt material som behövs för att bygga bastun och de som bara innehåller vissa delar, såsom bastuugnen eller panelerna. Det är viktigt att välja en som passar dina behov och din budget, och att välja kvalitetsmaterial som är lämpliga för dina lokala förhållanden.
Att bygga en bastustuga själv med en byggsats kan ha både för- och nackdelar.
Några av fördelarna är:
Några av nackdelarna inkluderar:
Att bygga en bastustuga med byggsats kräver som sagt väldigt mycket tid och kunskap om snickeri och byggnadsarbete. Om man saknar erfarenhet eller tid att genomföra projektet på egen hand kan det vara en god idé att anlita en professionell snickare eller byggfirma för att hjälpa till med bygget.
Att köpa en nyckelfärdig bastustuga är ett enkelt och bekvämt sätt att få en bastu på plats utan att behöva bygga den själv. Detta ska du veta med nyckelfärdiga varianter:
Det finns många olika tillverkare och modeller av nyckelfärdiga bastustugor på marknaden, och valet beror på dina egna önskemål och behov. Här är några av de mest populära tillverkarna:
Att ha en grill inuti bastustugan har på senaret tid ökat i popularitet, och är ett briljant sätt för att göra bastuupplevelsen ännu mer avkopplande och njutbar.
Att ha en grill i bastustugan kan vara ett härligt sätt att laga mat på ett bekvämt och avkopplande sätt medan man njuter av bastun. Det kan också skapa en trevlig och social atmosfär, särskilt om man bjuder in vänner och familj till bastuupplevelsen.
Tips: Läs vår artikel om grillkåtor.
När man väljer en grill för bastustugan är det viktigt att välja en som är lämplig för inomhusbruk och som har lämpliga säkerhetsfunktioner. En elektrisk grill är ofta det bästa valet för sammanhanget, eftersom den inte kräver kol eller gas och är lätt att rengöra. En annan faktor att överväga är storleken på grillen i förhållande till bastustugans storlek och ventilation.
En finsk bastustuga är en traditionell bastustuga som har sitt ursprung i Finland, där bastubad har varit en viktig del av kulturen i århundraden. Här är mer information om dem:
En färdigmonterad bastustuga är en typ av bastustuga som redan är monterad och redo att användas när den levereras till dig – d.v.s. motsatsen till byggsatser vi skrev om högre upp i denna artikel.
Sammanfattningsvis är färdigmonterade bastustugor ett enkelt och bekvämt sätt att få en bastu på plats utan att behöva bygga den själv. Det är viktigt att välja en stuga av hög kvalitet som är tillverkad av högkvalitativa material och har ett värmesystem som passar dina behov och preferenser – och inte minst att det ingår en förmånlig garanti på minst 5 år.
Att välja en bastustuga med isolering är viktigt för att säkerställa en effektiv och energieffektiv bastuupplevelse.
Isolering är viktig för att minimera värmeförlust och se till att bastun förblir varm under hela bastuupplevelsen. Isolering bidrar också till att minska energiförbrukningen och spara pengar på uppvärmningskostnader.
När det gäller isolering av bastustugan är det viktigt att välja ett material som är lämpligt för höga temperaturer och fuktighet. Mineralull, cellplast eller glasfiberisolering är vanligtvis de mest lämpliga materialen. Det är också viktigt att välja isoleringsmaterial som inte innehåller farliga kemikalier och som är miljövänliga.
Isoleringen bidrar – som vi nämnde ovan – till att behålla värmen inne i bastun och minimera värmeförlust, vilket leder till att bastun värms upp snabbare och kräver mindre energi för att bibehålla en jämn temperatur under bastubadet. Isoleringen bidrar också till att förhindra kondensbildning och fuktproblem, vilket minskar risken för mögel och andra hälsoproblem. En isolerad stuga ger därmed en mer behaglig bastuupplevelse genom att minska variationerna i temperaturen och fuktnivån.
Forskning har på senare tid visat att det finns tydliga samband mellan bastu och välbefinnande. Orsaken är att kroppens porer öppnas på grund av hettan och stängs under den efterföljande iskalla duschen. Följaktligen får huden andas vilket den sällan får göra trots att det alltså är människans största organ. Dessutom förbättrar det återhämtningen efter ett gympass. Dock måste du basta i minst 15-20 minuter för att det ska få en ordentlig effekt.
Som sagt finns det en hel del olika varianter av bastustugor i varierande design och formgivning. Därjämte behöver du välja om bastun ska vara vedeldad eller inte. För många kunder är det av yttersta vikt att ha ett omklädningsrum inkluderat i konstruktionen, medans andra vill ha en med bastu och toalett. Nedan har vi listat alla olika typer av bastustugor som du kan välja mellan:
Funkis | Vedeldad | Komplett | Rund |
Bild | Bild | Bild | Halvmåne |
En komplett bastustuga innebär att du får allt som krävs för att den ska fungera ingår i kostnaden. Således ingår ventilationsgaller, isolation, ytbeläggning, bastudörr, fönster, golv, vägg och tag. Därtill tillkommer gavlar samt bastulavar. Dock måste du själv bygga ihop den, men tack vare att de är knuttimrade, är det enkelt att bygga ihop genom den medföljande instruktionsmanualen. Dessutom slipper du använda spik och skruv. Dock ska du vara väl medveten om att verktyg sällan ingår utan måste köpas separat.
Vill du slippa att bygga den själv är en monteringsfärdig bastu det du letar efter.
De bästa bastustugorna är tveklöst de som tillverkats av Polhus. Anledningen är att varje komponent är högkvalitativ och bidrar till en robust helhet vars livslängd är längre än billigare varianter. Vidare får du alltid garanti med i köpet när du väljer en ordentlig bastu. Dessutom använder Polhus de mest välrenommerade företagen som tillverkar allt från isolerglas till golvbjälkar. Däremot är priset inte allt och det finns billiga bastustugor som definitivt håller måttet.
Ranking | Namn | Bastudörr | Bastulav | Ryggstöd | Golvyta | Byggyta | Pris | Mer info | Köp nu |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Marja Bastu polhus | Bronsfärgad glasdörr | 2 st i asp | Asp | 8 kvm | 15 kvm | 61 989 kr | Läs mer | Köp nu |
2 | Bastu Pirjo Finsk | Med isolerglasfönster | 2 st i Asp | Asp | 3 kvm | 5 kvm | 41 989 kr | Läs mer | Köp nu |
3 | Bastutunna Eco Cylinder | Asp | Asp för 4 pers | Asp | 3 kvm | 4 kvm | 52 989 kr | Läs mer | Köp nu |
Avslutningsvis rekommenderar vi att ta hjälp av en vän för att montera byggsatsen som leveras. Orsaken är att det kan vara tungt att bära t.ex. elaggregatet själv, och med bärhjälp underlättas bygget markant. Dessutom är det lättare att följa anvisningarna tillsammans med nån annan så du inte missar någon viktigt detalj i bygget.
Om Attefallshuset.nu
Vi är Sveriges största jämförelsesida för tiny house i Sverige, attefallshus, småhus och friggebodar. Börja med att jämföra attefallshus hos oss innan du köper.
Adress
Attefallshuset.nu
Kammakargatan 22
283 95
Stockholm
Sverige
Kontakta oss
Vill du samarbeta med oss eller helt enkelt har frågor eller funderingar, skicka ett mail till hej@attefallshuset.nu så hör vi av oss inom 24 timmar.
© Attefallshuset.nu – Vi listar de bästa attefallshusen i Sverige