Bastustugor

Bastutunna Eco Cylinder

Storlek: 4,8 kvm
Golvyta: 3 kvm
Kostnad: 52 989 kr

Bastu Pirjo Finsk

Storlek: 3,8 kvm
Golvyta: 3 kvm
Kostnad: 41 989 kr

Marja Bastu polhus

Storlek: 4+4 kvm
Golvyta: 8 kvm
Kostnad: 61 989 kr

Bastustugor 2024 — Nyckelfärdig med Dusch, Omklädningsrum & Relax

Oavsett om du vill köpa en monteringsfärdig bastustuga eller en byggsats som du själv bygger ihop, har vi i denna kompletta guide sammanställt det du behöver tänka på. Först och främst är detta ett perfekt komplement till ditt attefallshus eller anebyhus som du kan bygga jämte huset för extra njutning. För det andra har populariteten på senare tid ökat markant vilket fått följden att det numera finns många billiga bastustugor att välja mellan. Orsaken är att företaget som producerar dem konkurrerar sinsemellan vilket innebär att kostnaderna sänks.

Vidare finns det några viktiga faktorer som du behöver fundera över innan du gör till val. Exempelvis finns det former som t.ex. cylinderformad eller bastu på hjul. Därtill finns det olika typer av virken, ytbehandling och täckfärg som alla är viktiga faktorer i ditt val. För om du köper en bastustuga med ett virke av sämre kvalitet, hjälper inte en utmärkt täckbehandling. Därför har vi sammanfattat de beståndsdelar du ska ta i beaktande innan du köper en bastustuga nedan:

 • Form
 • Virke
 • Ytbehandling
 • Monteringsfärdiga byggsatser
 • Isolation
 • Elaggregat
 • Stomme
 • Dörr
 • Fönster
 • Golv
 • Frostvakt
 • Ventilation

bastustuga

Köpguide för bastustugor — Detta ska du tänka på

Nedan har vi listat allt du bör tänka på innan ditt köp. Däribland dusch, omklädningsrum, integrerad grill, huruvida den ska byggas m.h.a. byggsats eller inte, samt om du bör köpa en nyckelfärdig bastustuga eller ej.

1. Bastustuga med dusch

bastustuga med dusch

Bastustuga med dusch är en populär lösning för många som vill ha en avkopplande upplevelse i sin trädgård eller på sin tomt. Här är mer information om vad man behöver tänka på om du vill ha en kombination med bastustuga och dusch.

Vilken typ av dusch behöver du?

Det finns olika typer av duschar som man kan integrera med sin bastustuga, beroende på vad man vill uppnå. En vanlig typ av dusch som passar bra med bastustugor är en utomhusdusch med varmvatten. Denna typ av dusch kan monteras direkt på utsidan av stugan och ger en bekväm plats att duscha och svalka sig efter bastubadet. En annan typ av dusch som kan vara lämplig är en inomhusdusch som är integrerad i bastustugan. Dock kräver denna typ av dusch vanligtvis mer utrymme och är även mer kostsam att installera, men ger å andra sidan en mer avskild och privat plats att duscha.

Hur ska dusch och bastu integreras?

Det är viktigt att tänka på hur man integrerar dusch och bastu för att säkerställa en smidig och bekväm upplevelse. Om man t.ex. har en utomhusdusch, kan man enkelt montera den bredvid bastustugan för enkel åtkomst. Om man har en inomhusdusch, bör man överväga hur man vill placera den för att säkerställa en lämplig och funktionell layout. Att placera duschen nära bastun kan som sagt vara en praktisk lösning, men man bör också tänka på luftfuktigheten i bastun och hur det i sin tur påverkar duschutrymmet.

Vilken typ av värmesystem fungerar bäst med en dusch?

När man installerar en bastustuga med dusch är det viktigt att välja ett värmesystem som fungerar bra med duschvatten och ger en effektiv och jämn uppvärmning av bastun. Ett vanligt val är en vedeldad bastuugn, som ger en traditionell bastuupplevelse och är relativt enkel att installera. En annan möjlighet är en elektrisk bastuugn, som är lättare att använda men som också har högre driftskostnader. För att integrera en dusch med bastu är det viktigt att välja en dusch som fungerar bra med det valda värmesystemet. En utomhusdusch med varmvatten kräver vanligtvis en separat vattenuppvärmning, medan en inomhusdusch kan integreras med bastuugnen genom att använda samma värmesystem.

2. Bastustuga med omklädningsrum

bastustuga med omklädningsrum

En bastustuga med omklädningsrum är extremt populärt numera. Nedan har vi sammanställt och svarat på några viktiga frågor du bör ställa dig själv.

Hur stort omklädningsrum behöver du?

Storleken på omklädningsrummet beror på hur många personer som kommer att använda bastustugan och hur mycket utrymme man behöver för att klä av sig och förvara kläder och handdukar. Om man planerar att ha flera personer i bastun samtidigt, behöver man ett större omklädningsrum. Det är också viktigt att tänka på omklädningsrummets storlek i förhållande till själva bastun. Omklädningsrummet bör vara tillräckligt stort för att ge gott om utrymme att klä av sig och röra sig bekvämt, men också tillräckligt litet för att minimera värmeförlusten.

Vilken typ av dörr ska användas mellan omklädningsrum och bastu?

Dörren mellan omklädningsrummet och bastun är en ytterst viktig faktor att tänka på när man väljer en bastustuga med omklädningsrum. Dörren bör vara tillräckligt tät för att minimera värmeförlusten, men också tillräckligt lätt att öppna och stänga för att som sagt underlätta rörelse mellan omklädningsrum och bastu. Vi rekommenderar en vanlig typ av dörr, förslagsvis en traditionell bastudörr med ett glasfönster för att släppa in ljus, men det finns också andra typer av dörrar som kan vara mer lämpliga beroende på behoven.

Vilka extra funktioner behöver du i omklädningsrummet?

Omklädningsrummet kan ha flera extra funktioner som kan göra bastuupplevelsen ännu mer avkopplande och bekväm. Här är några vanliga funktioner som man kan överväga:

 • Sittplatser och bänkar: Omklädningsrummet kan ha bekväma sittplatser och bänkar för att underlätta på- och avklädning.
 • Förvaring: Det kan vara praktiskt att ha hyllor eller lådor för att förvara handdukar, tofflor och andra bastuaccessoarer.
 • Belysning: En atmosfärisk belysning för att underlätta på- och avklädning och för att skapa en avslappnande atmosfär.
 • Ljudsystem: Om man vill ha musik eller ljud i bastun kan man med fördel installera ett ljudsystem i omklädningsrummet.
 • Luftfuktighet: Vi rekommenderar att omklädningsrummet ska ha ventilation alternativt en luftfuktare för att reglera luftfuktigheten och minimera mögel- och fuktskador.

3. Byggsats eller inte

bastustuga byggsats

Att bygga en bastustuga med m.h.a. en byggsats kan vara en rolig och utmanande uppgift som ger dig en bastu anpassad efter dina egna önskemål och behov. Här är mer information om vad man behöver tänka på innan man köper en byggsats:

Vilken typ av byggsats ska du välja?

Det finns olika typer av byggsatser att välja mellan, inklusive byggsatser som innehåller allt material som behövs för att bygga bastun och de som bara innehåller vissa delar, såsom bastuugnen eller panelerna. Det är viktigt att välja en som passar dina behov och din budget, och att välja kvalitetsmaterial som är lämpliga för dina lokala förhållanden.

Vilka för- och nackdelar finns med byggsatser?

Att bygga en bastustuga själv med en byggsats kan ha både för- och nackdelar.

Några av fördelarna är:

 • Kontroll över design och material: Man välja exakt hur bastun ska se ut och vilka material som ska användas.
 • Lägre kostnader: Det är ofta billigare än att köpa en färdig bastustuga.
 • Personlig tillfredsställelse: Att bygga bastun själv kan ge en känsla av personlig tillfredsställelse och stolthet.

Några av nackdelarna inkluderar:

 • Tidskrävande: Att bygga den själv tar tid och kräver noggrann planering och förberedelse.
 • Svårt: Att bygga själv kan vara en utmaning för den som saknar erfarenhet av snickeri eller byggnadsarbete – trots att den levereras som en byggsats.
 • Risker för fel och skador: Om man inte har erfarenhet av byggnadsarbete kan man göra fel som kan leda till felaktig montering eller skador på bastun.

Finns det tillräckligt med tid och kunskap för att bygga bastustugan själv?

Att bygga en bastustuga med byggsats kräver som sagt väldigt mycket tid och kunskap om snickeri och byggnadsarbete. Om man saknar erfarenhet eller tid att genomföra projektet på egen hand kan det vara en god idé att anlita en professionell snickare eller byggfirma för att hjälpa till med bygget.

4. Nyckelfärdig bastustuga

nyckelfärdig bastustuga

Att köpa en nyckelfärdig bastustuga är ett enkelt och bekvämt sätt att få en bastu på plats utan att behöva bygga den själv. Detta ska du veta med nyckelfärdiga varianter:

Vilka fördelar finns med att köpa en nyckelfärdig bastustuga?

 • Enkelhet: Att köpa en nyckelfärdig bastustuga kräver ingen planering eller byggnadsarbete, vilket gör det enkelt och bekvämt att få en bastu på plats.
 • Garanti: De levereras ofta med en garanti som täcker eventuella defekter eller skador.
 • Kvalitet: De tillverkas ofta av högkvalitativa material och är utformade för att fungera effektivt och säkert.

Vilka nackdelar finns med att köpa en nyckelfärdig bastustuga?

 • Kostnad: De är ofta dyrare än att bygga bastun själv med en byggsats.
 • Begränsad anpassningsbarhet: Nyckelfärdiga bastustugor är vanligtvis utformade enligt standardmått och har följaktligen begränsade anpassningsmöjligheter.
 • Installation: Att installera en nyckelfärdig stuga kräver likväl viss kunskap om byggnadsarbete och är definitivt tidskrävande.

Vilka tillverkare och modeller rekommenderas?

Det finns många olika tillverkare och modeller av nyckelfärdiga bastustugor på marknaden, och valet beror på dina egna önskemål och behov. Här är några av de mest populära tillverkarna:

 • Tylö: Tylö är en av de mest kända tillverkarna av bastustugor och erbjuder ett brett utbud av modeller i olika storlekar och materialval.
 • Harvia: Harvia är en annan ledande tillverkare som erbjuder högkvalitativa bastulösningar för både inomhus- och utomhusbruk.
 • Helo: Helo erbjuder ett brett utbud i olika storlekar och stilar, inklusive modeller som är särskilt utformade för kommersiell användning.
 • Sentiotec: Sentiotec är en relativt ny aktör på marknaden, men har snabbt etablerat sig som en tillverkare av högkvalitativa i modern design.

5. Med integrerad grill inuti stugan

Att ha en grill inuti bastustugan har på senaret tid ökat i popularitet, och är ett briljant sätt för att göra bastuupplevelsen ännu mer avkopplande och njutbar.

Varför vill du ha en grill inuti bastustugan?

Att ha en grill i bastustugan kan vara ett härligt sätt att laga mat på ett bekvämt och avkopplande sätt medan man njuter av bastun. Det kan också skapa en trevlig och social atmosfär, särskilt om man bjuder in vänner och familj till bastuupplevelsen.

Tips: Läs vår artikel om grillkåtor.

Vilken typ av grill ska du välja?

När man väljer en grill för bastustugan är det viktigt att välja en som är lämplig för inomhusbruk och som har lämpliga säkerhetsfunktioner. En elektrisk grill är ofta det bästa valet för sammanhanget, eftersom den inte kräver kol eller gas och är lätt att rengöra. En annan faktor att överväga är storleken på grillen i förhållande till bastustugans storlek och ventilation.

Vilka säkerhetsåtgärder behöver vidtas när du grillar i bastun?

 • Placera grillen på en stabil yta som är lämplig för inomhusbruk.
 • Se till att bastustugan har god ventilation och att grillen placeras i ett ventilationsområde.
 • Placera grillen på ett avstånd från träpanelerna i bastun och andra brännbara material.
 • Använd inte grillen om du är berusad eller trött, och se till att du alltid övervakar grillen när den är i bruk.
 • Ha alltid en brandvarnare och en brandsläckare nära till hands.
 • Rengör grillen noggrant efter varje användning för att minimera risken för brand eller skador.

6. Finsk bastustuga är ett populärt alternativ

finsk bastustuga

En finsk bastustuga är en traditionell bastustuga som har sitt ursprung i Finland, där bastubad har varit en viktig del av kulturen i århundraden. Här är mer information om dem:

 • Konstruktion: Finska bastustugor är vanligtvis konstruerade av trä, vanligtvis tall eller gran, och har vanligtvis en enkel design utan onödiga detaljer. Det är vanligt att dessa finska varianter har stora fönster och en öppen planlösning för att maximera ljusinsläppet och ge en känsla av rymd.
 • Värmesystem: En viktig del av bastun är dess värmesystem. Finska stugor använder vanligtvis en vedeldad bastuugn för att generera värme. Denna typ av bastuugn kan ta längre tid att värma upp, men ger en mer traditionell och autentisk bastuupplevelse. Dock kan de också ha en stenugn för att lagra värme och ge en mjukare och mer behaglig bastuupplevelse.
 • Ventilation: De har vanligtvis god ventilation för att se till att luftcirkulationen fungerar effektivt och för att minska risken för brand och skador.
 • Utomhusbastu: I Finland är det vanligt att ha en utomhusbastu, där stugan placeras separat från själva huvudbyggnaden. Utomhusbastun ger en mer autentisk bastuupplevelse, med möjlighet att kasta sig i snön eller simma i sjön efter bastubadet.
 • Traditionell upplevelse: De erbjuder en traditionell bastuupplevelse med fokus på avkoppling och välbefinnande. Det är vanligt att ha en korg med björkruskor för att slå sig med för att öka cirkulationen, och att dricka vatten eller öl för att släcka törsten.
 • Popularitet: Finska bastustugor är populära över hela världen på grund av deras autentiska och traditionella design och deras förmåga att skapa en avkopplande och hälsosam upplevelse.

7. Färdigmonterad bastustuga

En färdigmonterad bastustuga är en typ av bastustuga som redan är monterad och redo att användas när den levereras till dig – d.v.s. motsatsen till byggsatser vi skrev om högre upp i denna artikel.

 • Design och storlek: Färdigmonterade stugor finns i olika storlekar och design, så det är viktigt att välja en som passar dina behov och preferenser. Vissa har en traditionell finsk design, medan andra har en modernare eller mer avancerad design.
 • Material: Färdigmonterade stugor kan tillverkas av olika material, inklusive trä och betong. Det är viktigt att välja en stuga som är tillverkad av högkvalitativa material för att säkerställa dess hållbarhet och funktionalitet.
 • Installation: Installation av en färdigmonterad bastustuga är vanligtvis enkel och kräver inte mycket tid eller kunskap om byggnadsarbete. Kontrollera gärna ritningarna innan för att få en hum om hur den kommer se ut.
 • Kostnad: Färdigmonterade stugor är dessvärre dyrare än att bygga bastun själv med en byggsats. Därför är det viktigt att överväga din budget och dina behov när du väljer en färdigmonterad variant.
 • Garanti: Glöm inte att säkerställa att garanti som täcker eventuella defekter eller skador ingår i köpet.

Sammanfattningsvis är färdigmonterade bastustugor ett enkelt och bekvämt sätt att få en bastu på plats utan att behöva bygga den själv. Det är viktigt att välja en stuga av hög kvalitet som är tillverkad av högkvalitativa material och har ett värmesystem som passar dina behov och preferenser – och inte minst att det ingår en förmånlig garanti på minst 5 år.

8. Se till att den är isolerad

Att välja en bastustuga med isolering är viktigt för att säkerställa en effektiv och energieffektiv bastuupplevelse.

Varför är isolering viktigt?

Isolering är viktig för att minimera värmeförlust och se till att bastun förblir varm under hela bastuupplevelsen. Isolering bidrar också till att minska energiförbrukningen och spara pengar på uppvärmningskostnader.

Vilken typ av isolering ska du välja?

När det gäller isolering av bastustugan är det viktigt att välja ett material som är lämpligt för höga temperaturer och fuktighet. Mineralull, cellplast eller glasfiberisolering är vanligtvis de mest lämpliga materialen. Det är också viktigt att välja isoleringsmaterial som inte innehåller farliga kemikalier och som är miljövänliga.

Hur påverkar isoleringen bastuns prestanda och energieffektivitet?

Isoleringen bidrar – som vi nämnde ovan – till att behålla värmen inne i bastun och minimera värmeförlust, vilket leder till att bastun värms upp snabbare och kräver mindre energi för att bibehålla en jämn temperatur under bastubadet. Isoleringen bidrar också till att förhindra kondensbildning och fuktproblem, vilket minskar risken för mögel och andra hälsoproblem. En isolerad stuga ger därmed en mer behaglig bastuupplevelse genom att minska variationerna i temperaturen och fuktnivån.

För- och nackdelar med bastustugor

Forskning har på senare tid visat att det finns tydliga samband mellan bastu och välbefinnande. Orsaken är att kroppens porer öppnas på grund av hettan och stängs under den efterföljande iskalla duschen. Följaktligen får huden andas vilket den sällan får göra trots att det alltså är människans största organ. Dessutom förbättrar det återhämtningen efter ett gympass.  Dock måste du basta i minst 15-20 minuter för att det ska få en ordentlig effekt.

Fördelar

 • Hälsosamma fördelar: Bastubad har dokumenterade hälsomässiga fördelar, inklusive att öka cirkulationen, stärka immunförsvaret och minska stress.
 • Avkoppling: Bastubad kan vara en avkopplande och meditativ upplevelse som hjälper till att minska stress och främja avkoppling.
 • Socialt: Att ha en bastu kan vara en social upplevelse som du kan njuta av med vänner och familj.
 • Ökad fastighetsvärde: En bastu kan öka fastighetsvärdet på din bostad.

Nackdelar

 • Kostnad: En bastustuga är en kostsam investering, både i tid och pengar.
 • Underhåll: Det kräver underhåll för att fungera effektivt och säkert.
 • Installation: Installation kräver viss kunskap om byggnadsarbete och kan vara tidskrävande.
 • Risker: Det kan innebära vissa risker, inklusive brand och hälsoproblem om de inte används på ett säkert sätt.
 • Energiförbrukning: De  kräver stora mängder energi för uppvärmning och är således en belastning på miljön om de inte är energieffektiva.

Olika typer av bastustugor

Som sagt finns det en hel del olika varianter av bastustugor i varierande design och formgivning. Därjämte behöver du välja om bastun ska vara vedeldad eller inte. För många kunder är det av yttersta vikt att ha ett omklädningsrum inkluderat i konstruktionen, medans andra vill ha en med bastu och toalett. Nedan har vi listat alla olika typer av bastustugor som du kan välja mellan:

FunkisVedeldadKomplettRund
BildBildBildHalvmåne

Komplett bastustuga

En komplett bastustuga innebär att du får allt som krävs för att den ska fungera ingår i kostnaden. Således ingår ventilationsgaller, isolation, ytbeläggning, bastudörr, fönster, golv, vägg och tag. Därtill tillkommer gavlar samt bastulavar. Dock måste du själv bygga ihop den, men tack vare att de är knuttimrade, är det enkelt att bygga ihop genom den medföljande instruktionsmanualen. Dessutom slipper du använda spik och skruv. Dock ska du vara väl medveten om att verktyg sällan ingår utan måste köpas separat.

Vill du slippa att bygga den själv är en monteringsfärdig bastu det du letar efter.

Bästa bastustugorna 2024

De bästa bastustugorna är tveklöst de som tillverkats av Polhus. Anledningen är att varje komponent är högkvalitativ och bidrar till en robust helhet vars livslängd är längre än billigare varianter. Vidare får du alltid garanti med i köpet när du väljer en ordentlig bastu. Dessutom använder Polhus de mest välrenommerade företagen som tillverkar allt från isolerglas till golvbjälkar. Däremot är priset inte allt och det finns billiga bastustugor som definitivt håller måttet.

RankingNamnBastudörrBastulavRyggstödGolvytaByggytaPrisMer infoKöp nu
1Marja Bastu polhusBronsfärgad glasdörr2 st i aspAsp8 kvm15 kvm61 989 krLäs merKöp nu
2Bastu Pirjo FinskMed isolerglasfönster2 st i AspAsp3 kvm5 kvm41 989 krLäs merKöp nu
3Bastutunna Eco CylinderAspAsp för 4 persAsp3 kvm4 kvm52 989 krLäs merKöp nu

Slutsats

Avslutningsvis rekommenderar vi att ta hjälp av en vän för att montera byggsatsen som leveras. Orsaken är att det kan vara tungt att bära t.ex. elaggregatet själv, och med bärhjälp underlättas bygget markant. Dessutom är det lättare att följa anvisningarna tillsammans med nån annan så du inte missar någon viktigt detalj i bygget.