Attefallshus med loft

Attefallshus Sophie 29 kvm

Storlek: 29 kvm
Golvyta: 22 kvm
Badrum: 2 kvm
Kostnad: 139 989 kr

Attefallshus Louise 24 kvm

Storlek: 24 kvm
Golvyta: 22 kvm
Badrum: 2 kvm
Kostnad: 139 989 kr

Attefallshus Diana 22 kvm

Storlek: 22 kvm
Golvyta: 22 kvm
Badrum: 2 kvm
Kostnad: 177 989 kr

Vasastugan 33 kvm

Storlek: 33 kvm
Golvyta: 33 kvm
Badrum: 2 kvm
Kostnad: 188 989 kr

Edwin 22 kvm

Storlek: 22,3 kvm
Golvyta: 22 kvm
Badrum: 2 kvm
Kostnad: 198 889 kr

Attefallshus med loft

Attefallshus med loft är bra ut många hänseenden. Inledningsvis maximerar de ytan i ett småhus genom att använda ett annars tomt utrymme. För det andra är det smart att separera allrummet med ett sovloft som du når via en trappa. Dessutom sover du enligt forskning bättre när sängen är i ett annat rum. Vidare är ett loftet lägre i attefallshus än i vanliga hus på grund av höjdbegränsningarna. Därför är det viktigt att följa ritningen till punkt och pricka så det blir rätt.

Fortsättningsvis bestäms utrymmet i loftet av taklutningen. Vid ett sadeltak får du mindre volym i huset och således mindre utrymme att använda. Å andra sidan får du störst utrymme med pulpettak, d.v.s. raka tak, som faller i samma vinkel på varje sida. Således är attefallshus i funkisdesign idealisk då de är fullständigt raka. Därför ska du hålla extra utkik för just taket när du ska köpa attefallshus med loft.

Vidare går det att välja mellan att få ditt hus levererat som en byggsats som du själv bygger ihop, eller nyckelfärdigt som du kan bo i året-runt. Oavsett leveranssätt ska du alltid säkerställa att du får garanti på huset. Ofta erbjuder de flesta återförsäljare en 5-årsgaranti som extra trygghet.

attefallshus med loft och toalett

Ritningar till attefallshus med loft

Som sagt är ritningar och planlösningar absolut grundläggande när du ska köpa attefallshus. Genom att ha full koll på ritningen minimerar du risken för misstag när du bygger huset. Tack vare sociala medier är det dessutom enkelt att snabbt få inspiration till designen av loftet. Genom att besöka t.ex. Pinterest kan du se tusentals exempel över ritningar och planlösningar för attefallshus med loft. Många är väldigt kreativa med fällbara stegar och separerande väggar.

Attefallshus med loft och toalett

Många är vana med att ha en toalett i nära anslutning till sovrummet. Därför kan det vara en initial överraskning att du varje gång måste gå nerför stegen för att gå på toaletten. I sådana fall är det tacksamt att det finns attefallshus med loft och toalett på samma våning. Dock är det viktigt att anlita en rörmokare för att installera toaletten om du inte vet hur man gör själv. Skälet är att det är väldigt dyrt om något skulle gå sönder, så se till att göra rätt från början. Nedan beskriver vi olika typer av toaletter du kan använda:

 • Klassisk WC: En klassisk vattenklosett är den vanligaste typen av toalett som används i dessa hus med loft. Det är en bekväm och hygienisk lösning som kräver anslutning till vatten- och avloppssystemet. Detta alternativ fungerar väl i vinterbonade och nyckelfärdiga attefallshus som är permanenta bostäder.
 • Förbränningstoalett: En förbränningstoalett är ett alternativ som fungerar bra för attefallshus som inte är anslutna till vatten- och avloppssystemet. Denna typ av toalett bränner avfallet med hjälp av värme, vilket gör att det blir en liten mängd ask som kan enkelt hanteras. Förbränningstoaletten kräver dock en elanslutning och kan ha högre driftkostnader än en klassisk WC.
 • Kassetttoalett: En kassetttoalett är ett annat alternativ som fungerar för attefallshus med loft, eftersom den inte är ansluten till avloppssystemet. Denna typ av toalett använder en avtagbar kassett som kan tömmas på en lämplig plats, till exempel en toalettstuga. Kassetttoaletten är relativt enkel att använda och rengöra, men kräver regelbunden tömning.
 • Komposttoalett: En komposttoalett är en miljövänlig lösning som fungerar bra för attefallshus med loft som inte är anslutna till avloppssystemet. Denna typ av toalett använder en kompostbehållare för att bryta ner avfallet och producera kompost. Detta alternativ kräver inte vatten och har lägre driftkostnader än andra alternativ. Dock kräver den regelbundet underhåll för att fungera korrekt.

Attefallshus med loft trappa

Ett loft innebär ju som sagt att det finns en extra våning eller nivå i huset, vilket ger mer utrymme för boende och ökad flexibilitet i planlösningen. Men för att komma åt loftet krävs en trappa.

Valet av trappa är en viktig del av ett attefallshus med loft, eftersom trappan måste vara säker och praktisk att använda samtidigt som den ska passa in i den övergripande designen och stilvalet för huset.

Det finns flera olika typer av trappor som kan användas i attefallshus, och valet av trappa beror på en rad faktorer som budget, stil och preferenser för design. Några av de vanligaste typerna av trappor till loftet inkluderar:

 • Stege – En stege är ett enkelt och billigt alternativ, men det kan vara svårt och farligt att klättra upp och ner på den, särskilt för äldre personer eller personer med funktionshinder.
 • Lutande trappa – En lutande trappa är en vanlig typ av trappa som tar upp mindre utrymme. Den kan vara tillverkad av trä, stål eller andra material.
 • Spiraltrappa – En spiraltrappa är en mycket praktisk lösning som dessutom är estetiskt tilltalande, men de är ofta dyrare att köpa och installera.
 • Vanlig trappa – En vanlig trappa är den mest traditionella typen och är i regel gjord av trä, sten eller andra material. Den kräver mer utrymme än de andra typerna vi nämnt, och är således inte lämpliga för de som redan har begränsat med utrymme.

När du väljer en trappa för ditt attefallshus med loft är det följaktligen viktigt att ta hänsyn till flera faktorer. Förutom kostnad, stil och design, bör du också tänka på säkerhet, bekvämlighet och funktionalitet. Om du har några tvivel eller frågor om vilken typ av trappa som är bäst för ditt attefallshus, kan du alltid söka råd från en professionell byggare eller arkitekt som kan hjälpa dig att välja den bästa lösningen för dina behov, eller kontakta oss.

Attefallshus med loft trappa

För- och nackdelar med attefallshus med loft

Fördelar

 • Extra utrymme: Loft ger extra utrymme för till exempel gästrum, hemmakontor, hobbyrum, förvaring, eller annat användningsområde.
 • Kostnadseffektivt: Att köpa ett attefallshus med loft är i regel en mer kostnadseffektiv lösning än att köpa t.ex. ett anebyhus, eftersom de är mindre och kräver mindre material och arbete.
 • Ökar husets värde: Genom att lägga till ett loft på huset så kan det öka värdet på huset markant. Därmed är det en bra investering på sikt.

Nackdelar

 • Storlek: Loften är begränsade i storlek och lämpar sig inte för alla familjekonstellationer.
 • Bygglovsprocessen: Byggprocessen för attefallshus med loft kan vara komplicerad, och det krävs inte sällan extra bygglov och andra tillstånd innan byggnationen kan påbörjas.

Attefallshus med dubbla loft

Vill du har mer utrymme finns det även attefallshus med dubbla loft, d.v.s. med två våningar. Dock är det bra mycket dyrare och kräver fler tillstånd. Däremot är det praktiskt om du vill flytta in i ett attefallshus med familj och barn.

attefallshus med loft

Slutsats

Avslutningsvis finns det många alternativ till dig som letar efter attefallshus med loft. Skälet är att statens regler har blivit mer förmånliga för attefallshus med 30 kvm, vilket leder till att du enklare får bygglov med loft. Vidare är det ett mysigt utrymme och perfekt för att separera rummen i ett småhus. Slutligen har vi sammanfattat vad du ska tänka på innan du köper:

 • Numera är det lätt att bygga attefallshus med loft på grund av att staten lättat på reglerna.
 • Låt dig inspireras av ritningar och planlösningar från andra som byggt attefallshus.
 • Gör trappan till loftet barnsäker genom en bredare design.
 • Bygg loft med toalett eller dubbla loft.