Vedeldad bastustuga

Bastutunna Eco Cylinder

Storlek: 4,8 kvm
Golvyta: 3 kvm
Kostnad: 52 989 kr

Vedeldad bastustuga

Istället för en bastu med ett klassiskt elaggregat finns det också en vedeldad bastustuga som alternativ. En bastu av denna typ bidrar till en genuin känslan då doften som uppstår är fullständigt unik. Därtill är det svårt att slå det sprakande ljudet när ett vedträ sakteliga bränns och värme sprids i bastun. Däremot krävs det ofta lite mer arbete med att bygga ihop denna typen av bastuhus.

För det första är en skorstenskanal en förutsättning i en vedeldad bastustuga. Däremot ingår detta oftast i priset men det är viktigt att veta att detta kräver ett godkännande från skorstensfejaren. Således måste du tänka på var du placerar bastun. Skillnaden mellan en bastustuga med elaggregat och med vedeldning är alltså skorstenen. Därför måste du veta vilka regler och riktlinjer som gäller.

Vidare avger en vedeldad bastustuga rök som såklart är en källa till njutning i sig, men du måste kontakta kommunen för att se till att du får ett godkännande. Anledningen är att röken kan vara ett störningsmoment för dina grannar.

Bygg en vedeldad bastustuga bredvid attefallshuset

I dagens läge är det enormt populärt att bygga en bastustuga jämte ditt attefallshus eller fritidshus. Därför är det klokt att köpa båda två tillsammans, för finns det något härligare än att starta dagen med ett bastubad medans vinden viner utanför och snön sakta faller. Däremot passar det också förträffligt att bygga den bredvid villan eller på baksidan av radhuset.

Slutsats

Avslutningsvis vill vi poängtera att du måste kontakta kommunen innan du bygger bastun. Som sagt påverkar röken grannarna och det kan lätt uppstå bråk grannar sinsemellan om du inte rekat bygget med dem innan. Därtill måste du tänka på att skorsten är en förutsättning vilket är något svårare att montera än en bastu med elaggregat. Utöver detta är det bara att se fram emot njutningen som du kommer uppleva.

vedeldad bastustuga